Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Αυτογνωσία: Αναζητώντας την Αλήθεια (Παραβολή Σούφι) - ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

"Όλοι οι άλλοι μας λένε συνεχώς ποιοι νομίζουν ότι είμαστε. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας"
Sarah McLachlan 


ΦΟΒΟΣ - ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μία από τις μεγαλύτερες δυστυχίες της ανθρωπότητας ειδικά σε αυτή τη νεα εποχη έχει αποδειχτεί ότι είναι  όπως το βλέπουμε συνεχώς και στη Νεα Ακροπολη όταν δεν μας αρέσει ο εαυτός μας όταν νιώθουμε το ψεμα, το ξεσκεπασμα της απατης ή καλύτερα της αυταπάτης της ιδανικής μας εικόνας - μασκα και μας καθηλώνει ο φόβος της εσωτερικής αναζήτησης του εαυτού μας. Οι άνθρωποι αφιερώνουν καθημερινά δεκάδες ώρες για να κριτικάρουν τους άλλους, για να αυτό-δικαιολογηθούν και ελάχιστες στιγμές στη ζωή τους για να δουν το βιβλίο της ύπαρξής τους, να αντικρίσουν στα αλήθεια τον εαυτό τους στον καθρέπτη της συνείδησής τους, την ταξη πραγματων όπως κρύβεται στο υποσυνείδητό τους.

Η ψυχολογία αυτού του φόβου όχι μόνο μας περιορίζει και μας αποδυναμώνει αλλά ταυτόχρονα μας εμποδίζει να βρούμε μέσα μας το κρυμμένο δυναμικό της ψυχής μας. Σαν ένας δράκος που φυλάει έναν αμύθητο θησαυρό, μας τρομάζει και μας απομακρύνει από την πνευματική μας κληρονομιά.


ΑΝΕΣΗ, ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ - ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Ο φόβος στην εξ.. αίρεση


Θέλει μεγάλη τόλμη να βγεις έξω από τη ζώνη των ανέσεών σου και μεγάλο κουράγιο να στρέψεις το φως της αλήθειας μέσα σου και να αντιμετωπίσεις του φόβους σου. 


Πίσω,όμως, και πέρα από τους φόβους σου υπάρχει ο εσωτερικός σου εαυτός με τις άπειρες δυνατότητές του. Είναι ο μεγάλος σύμμαχός σου για να κατακτήσεις την ευτυχία και να ανακαλύψεις την αξία της καλοσύνης και της αληθινής χαράς.


Αυτό είναι το νόημα της ιστορίας της Ραμπιά που αναζητούσε τη βελόνα της στα σκοτεινά:


Η Βελόνα της Ραμπιά (Παραβολή των Σούφι)


ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΣΟΥΦΙ - ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ


Μια φορά σ' ένα χωριό, οι κάτοικοι είδανε τη συγχωριανή τους, τη Ραμπιά να ψάχνει κάτι στον δρόμο, δίπλα στο μικρό σπιτάκι της. Καημένη, ηλικιωμένη γυναίκα…
Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν γύρω της και ρωτούσαν, τι ψάχνει. Εκείνη απάντησε, πως έχασε τη βελόνα της. Όλοι ήθελαν να βοηθήσουν και άρχισαν να ψάχνουν μαζί της.
Μετά κάποιος είπε:

- Ραμπιά, ο δρόμος είναι μεγάλος και η βελόνα είναι πολύ μικρή, πλησιάζει η νύχτα, σε λίγο θα σκοτεινιάσει. Μήπως μπορείς να θυμηθείς πού ακριβώς έπεσε η βελόνα; 
Η Ραμπιά απάντησε:
- Την έχασα μέσα στο σπίτι. 
- Τρελάθηκες, φώναξαν οι άνθρωποι, η βελόνα έπεσε μέσα στο σπίτι, και εσύ την ψάχνεις έξω στο δρόμο;
- Αφού εδώ είναι ακόμα μέρα, ενώ το σπίτι μου είναι σκοτεινό.
Κάποιος, είπε:
- Ακόμη κι αν εδώ έχει φως, πώς μπορείς να βρεις κάτι που χάθηκε αλλού; Το σωστό θα ήταν να φέρουμε φως μες' στο σπίτι και να ψάξουμε εκεί.
Τότε η Ραμπιά χαμογέλασε και είπε:
- Ναι, πραγματικά είστε αρκετά έξυπνοι όταν η υπόθεση αφορά ασήμαντα πράγματα. Όταν όμως αφορά την εσωτερική σας ζωή, εσείς ψάχνετε έξω. Ξέρω καλά, πως εκείνο που ψάχνετε είναι μέσα σας. Γιατί ψάχνετε την ευτυχία και την γαλήνη έξω; Μήπως εκεί τις χάσατε;
Μετά η Ραμπιά έφυγε, αφήνοντας τους ανθρώπους προβληματισμένους.

Πρακτικές συμβουλές για αυτογνωσία - ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΒΙΒΛΙΟ