Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Η αλήθεια και οι αιρέσεις της στο χωριό των τυφλών - Νέα Ακρόπολη


"Απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει, αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια" 
Douglas William Jerrold

Η Αλήθεια έλεγε ο Πυθαγόρας δεν είναι φυτό αυτού του κόσμου. Αν και όλοι θεωρούμε ότι αναζητάμε την αλήθεια ωστόσο ελάχιστοι - όπως ο Σωκράτης -έχουν τη γενναιότητα να παραδεχτούν ότι πρέπει να ξεκινήσουν από μια σχεδόν μηδενική βάση παραδεχόμενοι με ειλικρίνεια ότι δεν ξέρουν τίποτε. 

Ακόμα πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η πολεμική που αναπτύσσουμε όλοι μας εναντίον όλων όσοι έχουν διαφορετική οπτική για την Αλήθεια από ό,τι εμείς.  Χαρακτηρίζουμε εχθρούς μας όσους δεν συμμερίζονται την άποψη μας και πολλές φορές βάλουμε εναντίον τους χαρακτηρίζοντάς τους ψεύτες, αιρετικούς, φανατικούς λασπολόγους κ.α. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια αρχαία παραβολή που μας δείχνει με τη δύναμη του παραδείγματος και της εικόνας το πόσο δύσκολη είναι η αναζήτηση της αλήθειας και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στο πώς αντιμετωπίζουμε τις διαφορετικές αλήθειες των συνανθρώπων μας.

Ο Ελέφαντας στο χωριό των τυφλώνΚάποτε ένας ελέφαντας εμφανίστηκε με τον οδηγό του σε ένα χωριό, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι του ήταν τυφλοί.

Μόλις διαδόθηκε ότι ο ελέφαντας ήταν στη πλατεία του χωριού όλοι έτρεξαν να τον δουν και να τον ακουμπήσουν.

Ο οδηγός του ελέφαντα άφησε τους τυφλούς να τον πλησιάσουν και να τον αγγίξουν για να έχουν την εμπειρία αυτή. Ο καθένας βέβαια άγγιξε ένα διαφορετικό μέρος του ελέφαντα.

Αργότερα στο καφενείο του χωριού συγκεντρώθηκαν για να επιβεβαιώσουν την αλήθεια της εμπειρίας τους. Κάποιος που είχε αγγίξει τον ελέφαντα στο πόδι έλεγε ότι είναι σαν κολόνα, άλλος που τον είχε αγγίξει στην ουρά έλεγα ότι είναι σαν ραβδί, άλλος στη κοιλιά, τον περιέγραφε σαν τοίχο κ.ο.κ.

Δεν άργησαν βέβαια να αρχίσουν να διαφωνούν και να μαλώνουν υποστηρίζοντας ο καθένας την άποψή του: «Ο δικός σου δεν είναι σωστός ελέφαντας ήταν μια φαντασίωση, ο δικός μου είναι ο αληθινός» κλπ.

Την ώρα λοιπόν που διαφωνούσαν οι τυφλοί χωρικοί για το τι ακριβώς είναι ο ελέφαντας, τους διακόπτει ο οδηγός και τους λέει: «είναι δύσκολο να έχετε μια πλήρη εικόνα του ελέφαντα. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνδυάσετε όλες τις διαφορετικές εμπειρίες σας σχετικά με αυτό που θεωρείτε «ελέφαντα».

Έτσι, το σύνολο των εμπειριών σας, συν κάτι παραπάνω είναι στην ολότητα του, το πλάσμα που λέγεται «Ελέφαντας».


Πηγή: http://stories-quotations.blogspot.gr/2011/12/blog-post_7680.html

Ας γνωριστούμε καλύτερα: "Τι είναι η Νέα Ακρόπολη"