Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Πλάτωνας: η σκέψη, το έργο, η απήχηση. Ημερίδα από τη Νέα Ακρόπολη


«Η Φιλοσοφία δεν είναι ένα στόλισμα αλλά η ουσία του ανθρώπινου πνεύματος»
Αυτός ο ορισμός για τη Φιλοσοφία φαίνεται σχεδόν ως μια γνώμη - αίρεση στη σύγχρονη σκέψη αλλά για τη Νέα Ακρόπολη είναι η ουσία της ανθρώπινης ευτυχίας. Για αυτό και τιμούμε με κάθε ευκαιρία τους πρωτεργάτες της Φιλοσοφίας που γεννήθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα.

Διαβάστε παρακάτω  το δελτίο τύπου για την Ημερίδα: "Πλάτωνας: η σκέψη, το έργο, η απήχηση" που πραγματοποιήθηκε στον ΙΑΝΟ με αφορμή τους 24 αιώνες από την ίδρυση της Πλατωνικής Ακαδημίας«Η φιλοσοφία για εμάς στην «Νέα Ακρόπολη», δεν είναι μια ενασχόληση για τους λίγους, για τις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά είναι η ίδια η πράξη της ζωής.
Η Φιλοσοφία δεν είναι ένα στόλισμα αλλά η ουσία του ανθρώπινου πνεύματος.
Ο φιλόσοφος είναι ένας άνθρωπος πολύ πρακτικός που χαίρεται τη ζωή, που μπορεί να λύσει τα πρακτικά προβλήματα....έτσι για εμάς η φιλοσοφία είναι για τον καθένα και διαμορφώνει πάντα την ψυχή μας...η φιλοσοφία είναι αιώνια....όσο υπάρχει ένας άνθρωπος που θέλει να αφήσει έναν κόσμο λίγο καλύτερο από αυτόν που βρήκε.
Έτσι με αυτή την άχρονη φιλοσοφία θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτή τη δραστηριότητα.»

Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Φιλοσοφικού Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη» στην Ελλάδα, Μαρία Χιμένεθ-Πλάνα, έθεσε την έναρξη της ανοιχτής συζήτησης με θέμα «Πλάτωνας: η σκέψη, το έργο, η απήχηση» που πραγματοποιήθηκε στον ΙΑΝΟ, την Τετάρτη 20/11/2013, με μεγάλη συμμετοχή κοινού όλων των ηλικιών.

24 αιώνες από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα και σε συντονισμό με την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας της UNESCO, οι παρουσιάσεις των ομιλητών (καθηγητές πανεπιστημίου και συγγραφείς) εστιάστηκαν στην απήχηση του έργου του Πλάτωνα στη σύγχρονη παιδεία και την καλλιέργεια του ατόμου 24 αιώνες μετά.

-


24 αιώνες από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα...
24 αιώνες από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα- "ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ"
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν:
  • η Σωκρατική μέθοδος από το Διάλογο στη Μαιευτική
  • η Επικαιρότητα της «7ης Επιστολής» του Πλάτωνα
  • ο Μύθος του σπηλαίου
  • η Μυστική Διδασκαλία του Πλάτωνα
Με το μήνυμα “24 ώρες η φιλοσοφία στη ζωή, 24 αιώνες η Ακαδημία ζωντανή» η ανοιχτή συζήτηση είχε ως στόχο την ανάδειξη της Πλατωνικής Φιλοσοφίας και της Φιλοσοφίας εν γένει ως οδός τόσο ζωντανή και εφαρμόσιμη όσο ήταν 24 αιώνες πριν.
Επίσης, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο με θέμα «η Σπηλιά του Πλάτωνα» και έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα «το ταξίδι της Φιλοσοφίας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO – Hellas.
Παρουσίασαν οι:
  • José Osuna, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς,
  • Fernand Schwarz, καθηγητής του Τμήματος Ανθρωπολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Παρισιού και πρόεδρος του Hermes International Institute,
  • Πανίκος Παπαδόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ,
  • Σάββας Παττακός, συγγραφέας του βιβλίου «η Μυστική Διδασκαλία του Πλάτωνα».
Δείτε ένα πολύ καλό βίντεο από τη σειρά Animated Φιλόσοφοι για την επιρροή του Πλάτωνα στον κόσμο. Δείτε και ένα βίντεο από το Youtube με ελληνικούς υπότιτλους για τον πολύ γνωστό μύθο της Σπηλιάς 


Περισσότερα για τον Πλάτωνα:
Το άρθρο για τον Πλάτωνα από την ελληνική Wikipedia
Σοφές ρήσεις του Πλάτωνα
Έργα του Πλάτωνα στο Project Gutenberg (αγγλικά)
Plato [Internet Encyclopedia of Philosophy]